Yerleşkemiz

BBOM Öğretmen Köyü yerleşkesi Bodrum’un Dağbelen köyüne 1,5 km uzaklıkta kızılçam ağaçlarının arasında, yaklaşık 5 dönüm bir zeytinlikte kuruludur. Aslen BBOM gönüllüsü olan bir çiftin özel mülkü olan arazi BBOM Derneğinin kullanımına bilabedel sunulmuş durumdadır. BBOM Derneğinin farklı topluluklarının ve Öğretmen Köyü topluluğunun tüm yüz yüze çalışmaları bu yerleşkede yapılmaktadır. 2016-2017 yıllarında inşaatı tamamlanan yerleşkede doğa ile uyumlu bir yaşam esas alınarak ekolojik ilke ve prensiplere uygun olarak yapılmıştır.

Bu çerçevede;

  • Yerleşke yapımı esnasında tek bir yetişkin ağaç kesilmemiş ve mimari planlama mevcut ağaçlara göre tasarlanmıştır;
  • Toplantı salonu, mutfak, atölye tamamen çıkma ve kullanılmış ahşap malzeme ile yapılmıştır;
  • Konaklamaya yönelik tüm bungalovlar ya yerel ağaçtan ya da yerel toprakla yapılmış kerpiç tuğlalardan yapılmıştır;
  • Yerleşkenin tamamında neredeyse hiç beton ve kimyasal sıva kullanılmamıştır;
  • Yerleşkenin tüm elektriği güneş panelleri ile sağlanmaktadır ve şebekeye bağlı değildir;
  • Yerleşkenin tüm suyu komşu arazideki kuyudan temin edilmektedir ve şebekeye bağlı değildir;
  • Yerleşkede yağmur suyunun tutulması için su hendekleri açılmıştır;
  • Isınmada kömür, mazot vs. gibi yüksek karbon izi bırakan yakıtlar yerine yerel odun kullanılmaktadır;
  • Yerleşkede mevcut ekosistemin ve çeşitliliğin korunması ve tescil edilmesi için özel tür sayımı çalışması yapılmaktadır.
  • 6 adet ahşap bungalov: Her biri 9 m2 ve 3 kişilik. Bir ahşap ranza ile bir tek kişilik katlanır yatak bulunuyor. İçerisinde elektrik prizi yok. Yaz aylarında havalandırma için sineklik telleriyle kapatılmış boşlukları var. Kışın havalandırma boşlukları kapatılıyor ve basit bir ısınma sistemi içeriyor.
  • 3 adet kerpiç ev: Her biri 16 m2 ve 4 kişilik. Bir ranza ile iki tek kişilik karyola bulunuyor. İçerisinde elektrik prizi var. Yerleri ahşap rabıta. Kerpiç yapının doğal iklimlendirmesine ilaveten basit bir ısınma sistemi içeriyor.
  • 2 adet doğal ahşap ev: Köyde uzun süreli kalanlar ve eğitmeler için doğal ağaç kapaklarından yapılan bu evlerin her biri 15 m2 dir ve 2 kişilik yatakları vardır. İçerisinde elektrik prizi var. Yerleri ahşap rabıta. Yaz aylarında havalandırma için camlar sinekliklidir ve kış ayları için de odun sobası bulunmaktadır.
  • Mişel Tagan Toplantı Salonu: 60 m2 ahşap yapı. Kışın odun sobası ve cam ön cephe sayesinde güneş ile ısınıyor. İçerisinde ortak kullanım için elektrik prizleri var. Kış aylarında yemek salonu olarak da kullanılıyor. Yaz aylarında ön cephesinde gölgelik bulunuyor. Akşamları film izlemek için projeksiyon ve perdesi bulunuyor. Toplantı salonunun yerleri ahşap rabıta; temiz tutmak için (yani daha az su ve temizlik malzemesi harcamak için) içeriye ayakkabısız giriyoruz. Toplantı salonumuzda Ersin Arısoy adına yapılan bir asma kat kütüphanemiz var.
  • Mutfak: 15 m2 kapalı alan ile 15 m2 verandadan oluşuyor. Her saat herkesin kullanımına açık. İçerisinde bir tüplü ocak, önünde bir taş fırın ve bir taş barbekü var. Köyde pişen yemeklerde mevsimsel döngülere uygun ve mümkün olduğunca yerelden temin edilen gıdalar tüketilir. Menü vejetaryendir. Yemek atıkları kompostta ve hayvanların beslenmesinde kullanılır.
  • Tuvalet ve Duşlar: 18 m2 olan kagir yapıda, duvarla ayrılmış iki ayrı bölüm olarak ve ortak kullanım için tuvalet ve duşlar bulunuyor. Sürekli havalandırma için bina ile çatı arasında aralıklar bulunuyor. Sensörlü ampüllerle aydınlanıyor. İçerisinde elektrik prizi yok. Duşlar bölümünde iki kapalı duş, bir çamaşır makinesi ve bir banyo kazanı bulunuyor. Duşlar bölümünün kuzeye bakan cephesinde iki de açık duş var. Kapalı duşlar birbirinden duvarla ayrılıyor ve önlerinde duş perdesi var. Duş için sıcak su yazın güneş enerjisi ile, kışın odunlu banyo kazanı ile sağlanıyor. Tuvaletler bölümünde seperatörle ayrılmış iki alafranga, bir alaturka tuvalet ile iki bitişik lavabo bulunuyor. Lavabolarda ortak kullanım için el havluları bulunuyor. Kişisel havlularını getirenlerin asabileceği alan var. Tuvaletlerin giderleri ile duşların giderleri doğrudan sızdırmalı foseptiğe, lavaboların giderleri doğal arıtma kanalına bağlı. Lavabolardan çıkan gri su doğal arıtmanın ardından toprağa karıştığından ve sızdırmalı foseptik yapısından dolayı Köyde kişisel temizlikte doğal (endüstriyel olmayan ve kimyasal madde içermeyen) ürünler kullanılıyor.
  • Çember Alanı/Açık Sınıf: Açık havada 30 kişinin çember kurabileceği 60 m2 lik alan.
  • Diğer alanlar ve yapılar: Yerleşkede mevsim koşullarına göre akşamları ateş yakmak için bir ateş alanı bulunuyor. Yine sıcak havalarda oturmak için farklı çardak alanları var. Köyün teknik işlerinin yapıldığı ve alet edevatının bulunduğu bir de ufak atölyesi var. Köyde ufak bir sebze bostanı bulunuyor. Köyün girişinde arazinin mal sahiplerine ait kerpiç bir ev ve ahşap ambar da bulunuyor.

Genel ve kişisel temizlik için ekolojik ürünler kullanıyoruz. Bulaşıklar için arap sabunu, lavabolarda için zeytinyağı sabunu, yüzey temizlikleri için sirke gibi genel temizlik ürünleri Köy’de bulunuyor. Kişisel temizlik için ihtiyaç duyduğunuz ekolojik ürünleri yanınızda getirmenizi öneriyoruz. Doğal ürün temin edemeyenler için Köy’de yedek doğal şampuan, diş macunu ve sabun bulunduruyoruz. 

Elektronik aletler için ihtiyaç duyduğumuz elektriği güneş panellerimiz aracılığıyla güneşten sağlıyoruz. Saç kurutma makinesi gibi yüksek voltajlı ürünleri kullanmıyoruz. Telefonları, dizüstü bilgisayarları eğitim salonundaki ortak kullanım alanında şarj edebilecek kadar elektrik üretiyoruz. Köyün doğanın içindeki konumuna uygun olarak, açık alanları yolları işaret edecek kadar aydınlatıyoruz. Açık alanda ve odalarınızda hareket alanınızı genişletmek için kafa lambası ve/ya el fenerlerinizi getirmenizi öneriyoruz. 

Mutfakta mevsimsel döngülere uygun gıdalar kullanmaya çabalıyoruz. Öğünlerimizde et tüketmiyoruz. Atıkları dönüştürmeye özen gösteriyoruz. Köyde ambalajlı ürün tüketiminin asgari düzeyde kalmasına çaba harcıyoruz. Gelirken atıştırmalık getirmek isteyenlerin paketli, hazır ürünler yerine ambalajsız doğal ürünleri tercih etmelerini bekliyoruz. Kolektif köy yaşamını, bireysel tolerans düzeylerinin farklılıklarını, fiziksel yapılanmayı, geriye bırakacağımız çöpleri önemsediğimizden 

Kapalı alanlarda sigara içmiyoruz. Belirlenen sınırlar etrafındaki açık alanlarda sigara içebiliyoruz. Yaz aylarında yangın riskini gözeterek -ortak karar verilmiş sınırlı alanlar ve zamanlar dışında- Köy’de ateş yakmıyoruz, yürürken sigara içmiyoruz. Köy’de temel malzemelerin bulunduğu bir ilk yardım kutusu bulunduruyoruz. Varsa, devamlı kullandığınız ilaçları, alerjik risklerinizin çözümlerini yanınızda getirmenizi bekliyoruz. 

Varsa dürbün, büyüteç, kuş gözlem kitabı ve ağaç rehberi gibi araçlarınız, kaynaklarınızı yanınızda getirmenizi öneriyoruz. Köy çevresinde yürüyüş yaparak sabah erken saatlerde birçok farklı tür kuşla karşılaşabilir, farklı böcek türlerini keşfedebilirsiniz. Dağ bisikletiniz var ise yanınızda getirebilirsiniz. Köy’de zaman; birlikte üretmeye, biriktirdiklerimizi paylaşmaya, her alandan deneyime açık akıyor. Varsa çaldığınız enstrümanları, anlatacağınız masalları, söyleyeceğiniz şarkıları, el işlerinizi, herhangi bir üretime dair fikirlerinizi yanınızda getirmenizi öneriyoruz. 

Köy’ün kurulu olduğu arazinin toprak zemin üzerine taş yollardan oluşuyor. Ayrıca yaz aylarında bitki örtüsünün bir parçası da dikenli bitkiler oluyor. Arazi koşullarında uygun ayakkabılar ve giysiler ile gelmenizi öneriyoruz. 

Arazide çeşitli alanları gölgelendiriyoruz. Bununla birlikte alanın büyük kısmı açık. Şapka, güneş gözlüğü getirmenizi öneriyoruz. Güneşe hassasiyeti olanların koruyucu krem, uygun giysiler gibi ekstra önlemler için tedarikli gelmelerini bekliyoruz. 

Mevsim koşullarına göre akşamları serin olabiliyor. Uyku düzeni için odalarda karyola, şilte, yastık ve yorgan bulunuyor. Konforlu bir uyku için ihtiyaç duyabileceğiniz ilaveleri yanınızda getirmenizi öneriyoruz. Doğa içinde konaklamaya alışkın olmayanlar cibinlik getirerek konforlarını arttırabilirler. Ortak kullanıma açık duş ve tuvaletleri kullanırken konfora ihtiyacı olanların banyo terliği, bikini/mayo, kişisel havlularını yanlarında getirmelerini öneriyoruz. 

Köyde yazın serinlemek için elektrikli alet kullanmıyoruz. Yaz aylarında sıcak havaya toleransı olanların serinlemek için yelpaze, el fanı gibi araçlarla gelmelerini öneriyoruz. Kışın ise köyde hava Bodruma oranla en az 2-3 derece daha düşük olabiliyor. Isınma koşulları asgaride olduğu için kalın giysiler getirmenizi öneriyoruz (şapka, eldiven, termal çorap, polar kazak ve mont, vb.) Köyde belirli bölgelerde içme suyu noktaları var. Su mataraları ve/ya termos getirerek hem suyunuzu yanınızda bulundurabilir hem de daha az bulaşık ile su tüketimini azaltabilirsiniz.

Toplantı salonuna 1974-2015 yılları arasında Saint-Joseph Lisesinde Fransızca öğretmenliği yapan ve 2017 yılında kaybettiğimiz efsane öğretmen merhum Mişel Tagan’ın adı verilmiştir. 

Yerleşkenin güneş enerji sistemi 1988 Saint Joseph Mezunları tarafından dönem arkadaşları merhum Burak Gün adına yaptırılmıştır. 

Toplantı salonunda sonradan inşa edilen asma kat kütüphane yine Saint Joseph mezunu rahmetli Ersin Arısoy adına Fenerbahçeli Saint Josephliler grubu tarafından yaptırılmıştır.