Hikayemiz

Öğretmen Köyü İhtiyacı Nereden Doğdu?

Başka Bir Okul Mümkün yolculuğunda önemli dönüm noktalarındaki biri BBOM Modelini uygulayan ilk okulun Eylül 2013’de Bodrum’da Mutlu Keçi adıyla kurulması olmuştu. Mutlu Keçi, BBOM Modelini hayata geçirmek için öngörülen tüm gerekliliklere sahipti. Buna rağmen modeli hayata geçirme çabası tüm yetişkinler için epey zorlayıcıydı. Aldığımız eğitimin tersine ve yaygın formasyonların aksine bir hayali, hayata geçirmeye çalışırken, alet çantamız epey sınırlıydı. Birlikte geliştirmek ve gelişmek için güvenli bir alana ihtiyacımız vardı. Çocuklar için hayal ettiğimiz öğrenme ortamlarını oluşturacak yetişkinlerin de ortamları deneyimleyebilmesini hayal ettik. O deneyimin içinde, o deneyimden öğrenmeyi ve öğrendiklerimizi sınıflara, okullara kolayca taşıyabilmesi amaçladık. İşte BBOM Öğretmen Köyü Topluluğu böyle doğdu.

Sonra; hayallerimizi, amaçlarımızı paylaşanlar, birlikte öğrenmeye hevesi olanlar Öğretmen Köyü kurmayı mümkün kılacak kadar çok mu diye merak ettik. Bir okulu başka yapmak için gerekli gördüğümüz kuramları, yaklaşımları, araçları modül modül eklediğimiz 41 günlük bir program tasarladık. Başka Öğretmenler Mümkün başlığıyla çağrıya çıktık. Bu Programı alıp, sonrasında bizimle bir öğretmen topluluğu kurma yoluna kimler çıkmak ister diye sorduk. Çağrımıza evet diyen yirmi kişi bulabilir miyiz diye düşünürken 900 kişi başvurdu. Hemen hepsi, başka bir okul mümkün hayalini paylaştığını ifade ediyor, bu hayalin nasıl gerçekleşeceğini birlikte öğrenmeye ihtiyaç duyuyordu. 2015 yılında attığımız bu adımın ardından topluluk katılımcı yollarla kendini kurmaya başladı.

Başka Öğretmenler Mümkün Programından 12 öğretmen, kurucu iradeyi paylaştı ve topluluk tasarımı yaparak oluşturmaya başladı. Bu iradeye 2013 yılına kadar her yıl eklenen toplam 13 yeni nesille birlikte topluluk, hem sayısal olarak büyüdü hem de topluluk olma açısından gelişti. 

2015 – 2023 yılları arasında her yıl açtığımız Başlangıç Programı topluluğa giriş kapısı oldu. Yani topluluğa dahil olmak isteyenler öncelikle Başlangıç Programına katıldılar. Bu programla çocuk algısı, çocuk hakları, şiddetsizlik, öğrenme yaklaşımları, psikolojik etkileşimler gibi kimi temelli konularda ortaklaşmış, topluluğun zeminini kurmuş olduk. 2023 yılından itibaren topluluk için yeterli temellerin atıldığı düşüncesiyle Başlangıç Programları durduruldu. Şimdi geçmiş yıllar için Programı bitiren ve topluluğa katılmaya gönüllü, topluluk sözleşmesini onaylayan ve BBOM Öğretmen Köyü Topluluğunun bir parçası haline gelen köylüler topluluğun geleceğini tasarlıyor. 

Yaşamın kendisi gibi çeşitli, zengin bir toplulukta farklılıklarımızla barış içinde, sorumluluklarının bilincinde olmayı hayal ediyoruz. Çatısı altında örgütlendiğimiz -erken çocukluk ve ilkokul alanında çalışan- Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin eğitim yaklaşımını hayata geçirmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Dolayısıyla topluluğumuz öğretmenlerden, okul yöneticilerinden, eğitim bilimleri ile ilgili akademisyenlerden ve çocuk alanında sivil toplum çalışanlarından oluşuyor. 

Topluluğun birlikte öğrenmesi ve üretmesini kolaylaştıracak, hak sorumluluk ilişkisini yan yana götüren ve yatay bir yapı olarak sosyokrasi ile örgütleniyoruz. 

Topluluğun maddi kaynakları olduğu yıllarda tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışan koordinatörleri oldu. Topluluğun üyeleri ise seçtikleri dönemlerde seçtikleri alanda gönüllü inisiyatif alıp çalışıyor, Topluluk bir tür öz yönetim ile idare ediliyor. 

Topluluk üyelerinin her biri Türkiye’nin farklı şehirlerinde yerleşik. Dolayısıyla çevrimiçi buluşmalar, toplantılar, eğitimlerle birliktelik sürekli hale geliyor. Akademik takvimin tatillerinde ise topluluk Bodrum Dağbelen Köyünde, orman içindeki yerleşkesinde bir araya geliyor. Sadece topluluk üyelerinin kullanımına açık olan yerleşkenin doğal varlıklarını yakından tanımak isteyenler için bu bağlantıda tür sayımı var. 

Hikayemizin dönüm noktaları ve güncel gelişmeleri için tarihçemizi inceleyebilirsiniz.

Eylül 2023
Köy Tarihçesi
Köy Topluluğunun Akıbeti
ÖDÇ'de (Öğretmen Destek Çemberi) görev ve sorumluluk alan köylülerle, köy topluluğunun canlılığı değerlendirildi ve köy topluluğunun akıbetini konuşmak için Haziran ayından itibaren bir dizi oturum gerçekleştirildi. Bu süreçte görev alan Topluluk Sözleşmesi Çemberi 6 aylık bir canlandırma sürecinin sorumluluğunu aldı.
Temmuz 2023
Köy Tarihçesi
13. Nesil Program Güncesi Yayında

Başlangıç Programı 2023'ü tamamlayan 13. Nesil toplam 3 modülde tamamladıkları eğitimin güncesini hazırladı.

Temmuz 2023
Köy Tarihçesi
Başlangıç Programı 2023 13. Nesil Programı Tamamladı
13. Nesil katılımcıları 3-9 Temmuz tarihleri arasında son buluşmaları için Öğretmen Köyü yerleşkesinde bir araya geldi.
Mart 2023
Köy Tarihçesi
Bir Afet ve Toplumsal Travma Sonrasında Çocukların Desteklenmesi için Rehber

Hem erken çocukluk hem de ilkokul döneminde çocuklarla çalışan eğitimciler için iki ayrı rehber yayınlandı.

Mart 2023
Köy Tarihçesi
Öğrenme Ortaklığı Programı Birlikte İyileşiyoruz

Depremlerin ardından birbirimizle dayanışma içinde olmanın hem bizleri hem çocukları destekleyeceği ümidiyle, öğretmenler arasında şiddetsiz iletişim temelli bir destek ortamı oluşturan Öğrenme Ortaklığı Programı'nı yeni katılımcılarlar açıyoruz.

Şubat 2023
Köy Tarihçesi
Dayanışma Topluluğu: Deprem Sonrası Öğretmen Destek Programı

BBOM Öğretmen Köyü Topluluğu olarak, depremin getirdiği zorlukların ve acının içinde birbirimizin varlığında güç bulmak ve bir arada ilerleyebilmek adına bir destek programı hazırladık.

Ocak 2023
Köy Tarihçesi
Başlangıç Programı 2023 2. Buluşma

13. Nesil katılımcıları 2. buluşmasını, online olarak gerçekleştirdi. Sosyokrasiye Giriş ile Derin Demokrasi ve Katılımcı Karar Alma modüllerini çalıştılar.

2023
March 30
Sub Label
Başlangıç Programı 2023 Başlıyor

13. Nesil Başlangıç Programı 2023'ün ilk oturumu için köy yerleşkesinde buluştu.

Temmuz 2022
Köy Tarihçesi
Nesiller1Arada Yaz Kampı 2022

Birbirimizden öğrenme deneyimi yaşadığımız Nesiller1Arada Yaz Kampı'nı 18 kişi ile gerçekleştirdik.

Haziran 2022
Köy Tarihçesi
Başlangıç Programı 2022 Son Buluşma ile Tamamlandı

12. Nesil, Katılımcı ve Barışçıl Öğrenme Topluluklarına Bakış modülünü tamamlayarak topluluğa dahil oldu.

Mayıs 2022
Köy Tarihçesi
Barışçıl Ortamlar için Onarıcı Sistemler Derinleşme Atölyesi

Topluluk içinde Feyza Eyikul eğitimenliğinde Anlaşmazlık Çözümü, Geri Bildirim, Takdir & Kutlama konularını içeren 4 modüllük bir derinleşme atölyesi gerçekleştirildi.

Mayıs 2022
Köy Tarihçesi
Alternatif Eğitim Sempozyumu'

Mayıs ayında gerçekleşen Alternatif Eğitim Sempozyumu'a Öğretmen Köyü Topluğu üyeleri 4 panel ve 12 atölye gerçekleştirdi.

Nisan 2022
Köy Tarihçesi
Başlangıç Programı 2022 Devam Ediyor

12. Nesil köydeki ikinci buluşmasında Şiddetsiz İletişim ile Derin Demokrasi ve İçermeci Karar Alma modüllerini tamamladı.

2022
Aralık 2021
Köy Tarihçesi
Anlaşalım Kartları

Öğretmen Köyü topluluğundan bir grup öğretmen Sınıf Çemberi Kılavuzu'nun Anlaşmazlık çözümü süreçlerinde somut örnekler üzerinden çalışmayı kolaylaştıran vaka kartları ve her ikisini de nasıl bir yaklaşımla kullanabileceğinizi anlatan kitapçığı geliştirdi.

Aralık 2021
Köy Tarihçesi
Anlaşmazlıkla Bağ Kurma Posteri

Anlaşmazlıkla Bağ Kurma Çemberi, Sınıf Çemberi Kılavuzu'nun Anlaşmazlık çözümü süreçlerinde bağ kurabilmeyi kolaylaştıran posterini geliştirdi.

Kasım 2021
Köy Tarihçesi
Zeytin Hasadı

Topluluk Öğretmen Köyü yerleşkesinde 3. Geleneksel Zeytin Hasadı'nı gerçekleştirdi.

Kasım 2021
Köy Tarihçesi
ÖDÇ Hedef Çalıştayı

Bu çalıştayla birlikte Öğretmen Destek Çemberi, Köy topluluğu ve Öğretmen Destek Çalışmaları açısından hedef çalışması gerçekleştirdi.

Kasım 2021
Köy Tarihçesi
Başlangıç Programı 2022 Başlıyor

Kasım 2021 yılında Öğretmen Köyü topluluğunun 12. Nesli başlangıç programına başladılar.

Eylül 2021
Köy Tarihçesi
Köy Sosyokrasi Şeması III

Açılan ve kapanan çemberlerin sonucunda BBOM Öğretmen Köyü Sosyokratik Organizasyon Şeması 2021 oluştu.

Ağustos 2021
Köy Tarihçesi
Köy İvmesi 2021

Topluluk üyeleri bu buluşmada Öğretmen Köyü'nün güzellikleri, tıkanıklıkları ve potansiyelleri üzerine konuştu, ortaklaştı. Ortaklaştıkları şeyleri nasıl hayata geçirebileceklerine dair prensip kararlar aldı.

Temmuz 2021
Köy Tarihçesi
Nesiller1Arada Yaz Kampı 2021

Nesiller1Arada Yaz Kampı 26-29 Temmuz tarihleri arasında farklı nesillerden köylülerin katılımıyla 4 gün
olarak gerçekleşti. Nesiller1Arada Kampı köy topluluğun bir araya geldiği, ortak atölyeler planladığı ve bağlantıyı artırdığı buluşma alanları olarak topluluğun canlılığına alan açıyor.

Mayıs 21
Köy Tarihçesi
Topluluk Sözleşmesi

2020 Eylül ayında ilk taslağı hazırlanan Topluluk Sözleşmesi Mayıs 2021’de tamamlanarak topluluğa sunuldu. Topluluk Sözleşmesi Başlangıç Programına dahil olan ve programda eğitim veren eğitmenleri içerir.

Nisan 2021
Köy Tarihçesi
İki Nokta Üst Üste: Sosyal Duygusal Öğrenme ve Öğretmenler Serisi

Programlar Çemberi İki Nokta Üst Üste: Sosyal Duygusal Öğrenme ve Öğretmenler Serisi” ile öğretmen odağında sosyal ve duygusal öğrenme yaklaşımının temelinde yer alan becerileri konu aldığı 16 haftalık bir mailing serisi hazırladı.

Mart 2021
Köy Tarihçesi
Öğrenme Ortaklığı Programı Başladı

Geçtiğimiz yıl köylülerimizle gerçekleştirdiğimiz program alınan geri bildirimlerle zenginleştirildi. Bu sene BBOM'u ve şiddetsiz iletişimi tanımayanların da dahil olduğu 248 öğrenme ortağı ile başladı.

Mart 2021
Köy Tarihçesi
Köy Postası

Topluluk olarak birbirimizden haberdar olmamızı sağlamak niyetiyle 'KÖY POSTASI'' yayımlanmaya başladı.

Köy postasının içinde topluluk çalışmaları, ÖDÇ ve çemberlerinden haberler, Topluluktan doğan girişimler, Dernek ve çemberlerinden haberler kadar ve kutlamalar yer alıyor.

2021
Şubat 2021
Köy Tarihçesi
Anlaşmazlık Çözümü Yol Haritası

Anlaşmazlıkla Bağ Kurma Çemberi, köy içerisinde yaşanan çatışma, anlaşmazlık durumlarında kullanılması niyetiyle bir yol haritası hazırladı.

Ağustos 2020
Köy Tarihçesi
Köy İVME 2020

Öğretmen köyü topluluğundan katılımcılar Köy İvmesi'nde topluluğun iletişim röntgenini çekti ve ''Birlikte Nasıl Yaşamak, Öğrenmek ve Üretmek İstiyoruz?'' sorusuyla topluluk sözleşmesine giriş yapıldı.

Mayıs 2020
Köy Tarihçesi
BP Programı Çevrimiçi Devam Ediyor

Pandemi nedeniyle 11. Nesil Başlangıç Programı'nın Katılımcı ve Barışçıl Öğrenme Topluluklarına Bakış modülü çevrimiçi gerçekleştirildi.

Nisan 2020
Köy Tarihçesi
Katılımcı ve Barışçıl Öğrenme için Halimiz Canlı Yayınlar

Pandemi süreci ile birlikte Öğretmen Köyü'nün etrafında çalıştığı konuları, temaları ve Köy'de birlikte öğrenilen şeyleri canlı tutmak ve yaygınlaştırmak amacıyla canlı yayınlar yapıldı.

March 30
Sub Label
OYUN GECELERİ
OYUN GECELERİ
Add Description Here
Mart 2020
Köy Tarihçesi
Köy Sosyokrasi Şeması 2

Çemberlerin değişmesiyle BBOM Öğretmen Köyü Sosyokratik Organizasyon Şeması 2020 oluştu.

Şubat 2020
Köy Tarihçesi
Yaşamda ve Okulda Ekolojik Duruş Derinleşme Programı
2020
Ocak 2020
Köy Tarihçesi
11. Nesil Başlangıç Programı

Ocak 2020 yılında Öğretmen Köyü topluluğunun 11. Nesli başlangıç programına başladılar.

Kasım 2019
Köy Tarihçesi
Nesiller Bir Arada 2019
Kasım 2019
Köy Tarihçesi
Zeytin Hasadı

Köylüler bir rutin olarak her yıl buluşmaya niyet ettikleri Zeytin Hasadı'nda köyde buluşarak zeytin topladılar.

Ekim 2019
Köy Tarihçesi
Öğrenmede Duygulara yer Açmak: Çeşitli Yaklaşımlarla Empati

Bir önceki yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz eğitim zirvesinde sosyal duygusal öğrenme alanına katkıda bulunmak için bir araya geldik.

Ekim 2019
Köy Tarihçesi
KBS Projesi Sabancı Ekim Zamanı Buluşması'nda

Katılımcı Barışçıl Sınıflar Projesi koordinatörü Feyza Eyikul Sabancı Ekim Zamanı Buluşması'nda projenin etkilerini paylaştı.

Temmuz 2019
Köy Tarihçesi
Köy İVME

Öğretmen köyü topluluğu bir yıllık deneyim ve süreçlerini konuştuları, köyü var eden mekanizmaları gözden geçirdikleri ve büyüme, gelişmesine katkı sunacak yöntemler geliştirdikleri bir buluşma gerçekleştirdi.

Mayıs 2019
Köy Tarihçesi
Köy Sosyokrasi Şeması 1

Öğretmen Köyü topluluğunun kendini yönetmesinin bir aracı olarak sosyokrasi şeması belirlendi.

Nisan 2019
Köy Tarihçesi
Eğitimde iyi Örnekler Konferansı BBOM Özel Oturumu

Öğretmen Köyü'nden öğretmenler Eğitimde İyi Örnekler Konferansı'nda oturum gerçekleştirdiler.

Şubat 2019
Köy Tarihçesi
Köyceğiz'de Deneyim Paylaşımı Buluşması

Köyceğiz'de Çocuklar için Önce Öğretmen Projesi katılımcıları (10. Nesil) ile Öğretmen Köyü Topluluğu'nun deneyim paylaşımı buluşması

2019
Ocak 2019
Köy Tarihçesi
8. ve 9. Nesil Başlangıç Programları

Ocak - Haziran 2019 tarihleri arasında 15 gün süren BBOM Öğretmen Köyü Başlangıç Programları'nı tamamlayan 8. ve 9. nesil köy topluluğuna dahil oldu.

Aralık 2018
Köy Tarihçesi
Aktif Umut Kampı

Özlediğimiz değişimin bir parçası olmak için birbirimizi desteklemek ve birbirimizden güç almak için ''Aktif Umut Kampı'' ile bir araya geldik.

Kasım 2018
Köy Tarihçesi
Çocuklar İçin Önce Öğretmen Projesi için Muğla İl MEM ile görüşme

Çocuklar İçin Önce Öğretmen Projesi için Muğla İl MEM ile görüşme

Eylül 2018
Köy Tarihçesi
Öğrenme için Duygulara Yer Açmak

Ashoka ile ortak sosyal duygusal öğrenme alanında eğitim zirvesi gerçekleştirdik.

Ağustos 2018
Köy Tarihçesi
Katılımcı Barışçıl Sınıflar Projesi

Proje kapsamında köylülerimizden 20 kişilik bir grup ''Yaşamı Zenginleştiren Eğitim Programı'' ile hem sınıflarında dönüşümün yolunu hem de birbirlerini destekleyecek mentorlük sistemini çalıştı.

Ağustos 2018
Köy Tarihçesi
Milli Eğitim Bakanlığı Ziyareti

Sayın Bakan Ziya Selçuk'un davetiyle öğretmenlerin hizmet içi eğitiminde bir model geliştirebilir miyiz arayışıyla bakanlığı ziyaret ettik.

Mayıs 2018
Köy Tarihçesi
Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinin Köy Ziyareti

Kendisi de köylü olan eğitim fakültesi öğretim görevlileri, öğrencilerine köyde bir eğitim programı düzenledi.

2018
Ocak 2018
Köy Tarihçesi
6. ve 7. Nesil Başlangıç Programı

Ocak - Temmuz 2018 tarihleri arasında 14 gün süren BBOM Öğretmen Köyü Başlangıç Programları'nı tamamlayan 6. ve 7. nesil köy topluluğuna dahil oldu.

Mart 2017
Köy Tarihçesi
Derinleşme Programı

Kendisi de bir öğretmen olan, şiddetsiz iletişim eğitmeni Sura Hart ile ''Yaşamı Zenginleştiren Eğitim Programı'' gerçekleştirildi.

Kasım 2017
Köy Tarihçesi
İlk Zeytin Hasadı

Topluluktaki köylüler Öğretmen Köyü'nde birlikte zeytin toplayarak zeytinyağı yaptılar.

Temmuz 2017
Köy Tarihçesi
Sosyokrasi Eğitimi

BBOM Öğretmen Köyü kendisini yönetmenin bir aracı olarak gördüğü sosyokrasinin eğitimini aldı.

Temmuz 2017
Köy Tarihçesi
5 Nesil 1 Arada Yaz Kampı

Köy topluluğunu oluşturan 5 nesilden öğretmenler köyde buluşarak birbirilerini destekleyecek atölyeler geçekleştirdiler.

2017
Ocak 2017
Köy Tarihçesi
4. ve 5. Nesil Başlangıç Programları

Ocak - Mayıs 2017 tarihleri arasında 10 gün süren BBOM Öğretmen Köyü Başlangıç Programları'nı tamamlayan 4. ve 5. nesil köy topluluğuna dahil oldu.

Kasım 2016
Köy Tarihçesi
Köyde İlk Başlangıç Programı Modülü
Temmuz 2016
Köy Tarihçesi
Köyde İlk Çalışma Kampı

Bu kamp ile birlikte nasıl yaşanır konusunda ilk anlaşmamızın tasarımı yapıldı.

 
 
 
 
Mayıs 2016
Köy Tarihçesi
BBOMÖK Yıllık Hedef Belirleme Çalıştayı

BBOM Öğretmen Köyü'nün yıllık hedeflerini belirlemek için çalıştay düzenlendi.

Mayıs 2016
Köy Tarihçesi
Köylülerin Köye İlk Adımı

Fiziksel olarak kurulan köyde birlikte ilk kahvaltı yapıldı.

Mayıs 2016
Köy Tarihçesi
3. Nesil Başlangıç Programı

Mayıs-Haziran 2016 tarihleri arasında 10 günlük eğitimi tamamlayan 3. Nesil Öğretmen Köyü topluluğuna dahil oldu.

2016
Şubat 2016
Köy Tarihçesi
2. Nesil Başlangıç Programı

Şubat - Mayıs 2016 tarihleri arasında 10 günlük eğitimi tamamlayan 2. Nesil Öğretmen Köyü topluluğuna dahil oldu.

Kasım 2015
Köy Tarihçesi
İlk Kepçe Köye Girdi

BBOM Öğretmen Köyü fiziksel olarak kurulmaya başlandı.

Ağustos 2015
Köy Tarihçesi
BÖM, BBOM Öğretmen Köyü Vizyon Çalıştayı ile Tamamlandı

41 günlük eğitimin ardından Başka Öğretmenler Mümkün , BBOM Öğretmen Köyü ve amacının çalışılmasıyla tamamlandı.

Temmuz 2015
Köy Tarihçesi
Dağbelen'de İlk Hayaller

BBOM Öğretmen Köyü'nün fiziksel olarak kurulacağı Dağbelen köyündeki arazi gezildi.

Ocak 2015
Köy Tarihçesi
Sabancı Vakfı Fark Yaratan Hibesi ile Başka Öğretmenler Mümkün

Öğretmen Köyü topluluğunun ilk katılımcıları için çağrıya çıkıldı.