Program Hakkında
Başka Bir Okul Mümkün Derneği olarak öğretmenlerin sosyal ve duygusal öğrenme yaklaşımına dair farkındalık geliştirmeleri, yeni düşünce kapıları açmaları ve becerilere ilişkin temel bir bakış açısı geliştirmelerine katkı sunmayı önemsiyoruz. Bu amaçla Panorama Education’ın geliştirdiği ve açık kaynak olarak sunduğu “Adult SEL” programından esinlenerek “Sosyal ve Duygusal Öğrenmeyi Keşfet” programını geliştirdik. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde ilk kez olmak üzere tüm eğitim paydaşlarının kullanımına açarak, sosyal duygusal öğrenme yaklaşımından ilhamla eğitimcilerin iyilik hallerini desteklemek istiyoruz. Yaklaşımın merkezinde yer alan; benlik farkındalığı, benlik yönetimi, kişiler arası beceriler ve sorumlu karar verme başlıklarındaki beceriler bireyden ilişkilere, oradan da topluma yayılan dönüştürücü bir etkiye sahip.
BBOM Derneği olarak toplumsal dönüşümü destekleyeceğine inandığımız Sosyal Duygusal Öğrenme Yaklaşımını ve geliştirdiğimiz uygulama adımlarını 24 Kasım Öğretmenler Günü hediyesi olarak sunuyor, hizmet etmesini, öğretmenlerin iyilik haline hizmet etmesini, yani onlara “iyi gelmesini” umuyoruz.
Bu programla sosyal ve duygusal öğrenme alanındaki becerilere daha yakından bakacak, bununla birlikte bu becerileri pratik edebileceğiniz çeşitli çalışma kağıtlarına ulaşacaksınız. Beceri sınıflandırmasını ve bu becerilerin pratiklerini içeren alt basamakları öğretmenin odağında tutan araçlarla deneyimleyebileceksiniz. Böylece sosyal ve duygusal öğrenmeye dair temel bir bakış açısı geliştirebilecek, aynı zamanda pratikleri deneyimledikçe kendi deneyimlerinizi sınıf uygulamalarına taşımanızı kolaylaştıracak kimi önerleri de bulabileceksiniz.
Program Temaları
Sosyal Duygusal Öğrenmeyi Keşfet Programı 5 ana bölümden oluşuyor. Programa Temaları bölümünde 5 hafta boyunca takibinize sunduğumuz tema başlıklarını, desteklenen becerileri ve bu süreçte kullanacağınız araçları inceleyebilirsiniz. Program Temalarını inceledikten sonra aşağıda haftalık temaları ve uygulama adımlarını görebilirsiniz.
Alacağınız katkıyı artırmak için 5 ana bölümden oluşan programı 5 haftalık süreçte tamamlamanızı öneriyoruz. Bu size her hafta odağınıza gelecek konu başlıkları için üzerine düşünme, demlenme ve öz değerlendirme yapabilme imkanı sağlayacaktır. Her hafta yaklaşık 30 dakika ayırarak programı 5 haftada tamamlayabilirsiniz. Öte yandan, her birinizin programa ayıracağı vakit farklı olabileceği için bu kararı sizlere bırakıyoruz.
1. Tema ile “Benlik Farkındalığı, Benlik Yönetimi, Kişiler Arası Beceriler ve Sorumlu Karar Verme” olmak üzere 4 ana başlıktan oluşan beceri sınıflandırmasına yönelik genel bir bakış açısı edinmeyi amaçlıyoruz. Bu temada; sosyal duygusal becerilere ve bu öğrenme yaklaşımının ne olduğuna yakından bakıyoruz.
Desteklenen Beceriler: Kendisi Hakkında Gerçekçi Bir Algıya Sahip Olma, Gelişim Odaklı Zihniyet, Öz Yeterlilik, Özgüven, Öz düzenleme, Duygusal Yılmazlık, Empati
Kullanılacak Araçlar: Bilgi Notları, Çalışma Sayfaları
2. Tema ile “Öğretmenlerin çocuklarda teşvik etmek istedikleri becerileri kendilerini merkeze alarak çalışmalarına destek olmasını” amaçlıyoruz. Bu tema; öğretmenin kendi esenliğini merkeze alarak sınıf ortamında sosyal ve duygusal becerileri destekleyecek 3 farklı pratiği içeriyor: Zor Konuları Pratik Etme, Bilinçli Farkındalık ve Gül, Tomurcuk Diken
Desteklenen Beceriler: Kendisi Hakkında Gerçekçi Bir Algıya Sahip Olma, Duyguları Düzenleme, Öz Yönetim, Sosyal Farkındalık
Kullanılacak Araçlar: Video, Bilgi Notları, Ses Kaydı, Çalışma Sayfaları, Grup Etkinliği Önerisi
3. Tema ile “ Öğretmenlerin “İçsel Becerilerini” destekleyecek başucu pratiklerinin” kullanımını amaçlıyoruz. Bu tema; öğretmenlerin sosyal ve duygusal becerilerini desteklemek amacıyla çeşitli aktiviteleri içeriyor. Bu etkinlikler bireysel olarak pratik etmeniz için tasarlanmıştır.
Desteklenen Beceriler: Kendisi Hakkında Gerçekçi Bir Algıya Sahip Olma, Öz yeterlilik, Duygusal Yılmazlık, Duyguları Düzenleme
Kullanılacak Araçlar: Bilgi Notları, Çalışma Sayfaları
4. Tema ile “Öğretmenlerin “Kişiler Arası Becerilerini” destekleyecek başucu pratiklerinin” kullanımını amaçlıyoruz. Bu tema; sosyal ve duygusal becerilerini desteklemek amacıyla çeşitli aktiviteleri içeriyor. Bu etkinlikler bireysel olarak pratik etmeniz için tasarlanmıştır.
Desteklenen Beceriler: Kendisi Hakkında Gerçekçi Bir Algıya Sahip Olma, Öz yeterlilik, Duyguları Düzenleme, Farklılıkları Kabul ve Saygı, Sorumlu Karar Verme
Kullanılacak Araçlar: Çalışma Sayfaları, Video, Ses Kaydı
5. Tema ile “Öğretmenlerin kültürel farkındalık kazanmaları, mesleki bağlamda gelişimleri, okul iklimine ve çalışma koşullarına adaptasyon gibi birçok alanda değerlendirme yapabilmelerini” amaçlıyoruz. Bu temada bulunan “öz değerlendirme materyali” yukarıdaki amaç doğrultusunda çeşitli yönlendirmeler içeriyor.
Desteklenen Beceriler: Kendisi hakkında gerçekçi bir algıya sahip olma, Gelişim Odaklı Zihniyet, Özgüven, Öz-yeterlilik, Beden algısı, Duygusal Yılmazlık, Öfke yönetimi, Stresle başa çıkma, Öz düzenleme, Dürtü kontrolü, Farklılıkları Kabul ve Saygı, Empati, İletişim, İşbirliği ve Takım Çalışması, Etik davranma, Çatışma çözme, Düşünme Becerileri, Sorumlu Karar Verme, Problem Çözme
Kullanılacak Araçlar: Öz Değerlendirme Soruları, Çalışma Sayfaları
I. Hafta: Sosyal ve Duygusal Öğrenme’yi Keşfet
Sosyal Duygusal Öğrenme Nedir?: Bilgi Notu
Pratiğe Başlayalım!: Çalışma Kağıdı
Benlik Farkındalığı: Çalışma Kağıdı
Benlik Yönetimi: Çalışma Kağıdı
Kişiler Arası Beceriler: Çalışma Kağıdı
Sorumlu Karar Verme: Çalışma Kağıdı
Gelişim Odaklı Zihniyet: Çalışma Kağıdı
II. Hafta: 3 Pratikte Sosyal ve Duygusal Öğrenme
Zor Konuları Pratik Etme
Çalışmaya Başlarken: Bilgi Notu
“Zor Konuları Pratik Etme” çalışması, öğretmenlerin sınıfta yaşadıkları zorlayıcı durumlarla başa çıkmalarına ve böyle senaryolara nasıl müdahale edeceklerini pratik etmelerine destek olan bir yöntemdir.
Bu yöntem, rol canlandırma pratiği sonucunda birçok kişiyi etkileyen bir kararın alınması gereken çeşitli durumlar üzerine çalışmak için sıklıkla uygulanır. Aşağıdaki videoda Thabiti Brown böyle durumlarla karşılaştıklarında meslektaşlarıyla birlikte bu duruma nasıl yaklaştıklarına dair ilham verici bir konuşma yapıyor.
Zor Konuları Pratik Etme: Çalışma Sayfaları
Bilinçli Farkındalık Pratiği
Çalışmaya Başlarken: Bilgi Notu
Ses kaydındaki kısa aktivite 3 dakikalık bilinçli farkındalık pratiğini deneyimleme amacıyla tasarlanmıştır. Kayda tıklayarak pratiğe başlayabilirsiniz.
Bilinçli Farkındalık Pratiği: Çalışma Sayfaları
III. Hafta: Başucu Pratikleri “İçsel Beceriler”
IV. Hafta: Başucu Pratikleri “Kişiler Arası Beceriler”
Pratik 1: Eğitimciler için Eşitlik Üzerine Düşünme
Sınıf Ortamında Eşitlik ve Adalet Bağlamında Düşünmek Neden Önemli?
Okul iklimini oluşturan herkese başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu özel araçları sağlamak önemlidir. Öğretmenlerin, biricik arka planları, kimlikleri ve deneyimleri olan çocukları kucaklamayı seçerek potansiyellerini keşfetmelerine destek olmaları sınıf iklimine katkı sağlar ve herkes için güvenli bir öğrenme ortamının zeminini hazırlar.
Gerekli olduğunda, çocuklar için farklı seviyelerde ek destek sağlamak ve çeşitli geçmiş deneyimlere yönelik anlayış göstermek, farklılıkla başarılı olabilme kapasiteleriyle ilgili bireysel ve toplumsal şüphelerin üstesinden gelebilmelerini sağlamaktadır.
Aşağıdaki videoyu izledikten sonra altında yer alan çalışma kağıdındaki soruları ele alın.
Pratik 1 : Eğitimciler için Eşitlik Üzerine Düşünme (Devam)
Pratik 2 : Eğitimciler için Beden Tarama
7 dakikalık bilinçli farkındalık pratiği, andaki duyguları ve bedensel duyumları fark etmeye ve rahatlamaya odaklanır. Beden tarama pratiğinin hedefi anda olmak ve bedendeki gerginliğin bilincinde olmaktır.
Bu bilinçli farkındalık pratiği özellikle öğretmenlerin kendilerine uygulamaları için geliştirilmiştir. Birçok öğretmen akşam saatlerinde bu pratiği rahatlamak için, uyku sorunu yaşadığında veya gün içinde rahatlamaya ihtiyaç duyduğu herhangi bir zamanda tercih edebilmektedir.
V. Hafta: Öz Değerlendirme
Öz Değerlendirme Materyalin Amacı
Bu kaynak içerik, eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin sosyal ve duygusal öğrenme konusunda bakış açısı geliştirmelerini ve desteklemeye odaklanmıştır.
Bu kapsamda ele alınan konular ve yöneltilen değerlendirme soruları öğretmenlerin esenlikte olmalarına, aidiyet hissetmelerine, sosyal ve duygusal öğrenme alanında kişisel gelişimlerine odaklanmaktadır. İçerik, öğretmenlerin kültürel farkındalık kazanmaları, mesleki bağlamda gelişimleri, okul iklimine ve çalışma koşullarına adaptasyon gibi birçok alanda değerlendirme yapabilmeleri için öğretmenleri yönlendirmeyi amaçlar.
Pratik: Öz Değerlendirme Materyali