
Öğrenme Ortaklığı Programı
Katılımcı ve barışçıl öğrenme toplulukları vizyonuyla, Türkiye’de okul öncesi ve ilkokul odağında eğitim modeli geliştiren ve bu modelin uygulanmasını destekleyen BBOM Derneği, Öğrenme Ortaklığı Programı’yla öğretmenleri destekliyor.





Program Tanıtım Videosu
- Anlaşma
- Empatik Dinleme
- Kendini İfade
- Seçimlerimiz
Öğretmenin, edindiği bilgiler ve yaptığı pratiklerden elde ettiği becerilerle kendi kişisel gelişimini ve sınıfta güvenli öğrenme ortamını zenginleştirmesini desteklemek.
1. TEMA – Program Tanıtımı ve Anlaşma
- İhtiyaç halinde destek isteme.
- İhtiyaç halinde ekip arkadaşlarına destek olma.
- Ekip içindeki rolünü fark etme.
- Sorumluluk alma.
2. TEMA – Empatik Dinleme
- Farklı bilgi, deneyim ve fikirleri dikkate alma.
- Merak duyma.
- Açık fikirlilik gösterme.
- Başkalarına empati gösterme.
- Başkalarıyla yapıcı ilişkiler kurma.
- Başkalarıyla yapıcı ilişkiler sürdürme.
3. TEMA – Kendimi İfade
- Yargıların farkında olarak değerlendirme yapma.
- Düşünce, duygu, davranış arasındaki bağlantıyı analiz etme.
- Duygu ve ihtiyaçları tanımlama.
- Kendi duygu ve ihtiyaçlarının sorumluluğunu alma.
- Şiddetsiz İletişim yöntemleri kullanma.
- Kendine empati gösterme.
4. TEMA – Seçimlerimiz
- Her durumda seçeneklerinin olduğuna inanma.
- Kendi duygu ve ihtiyaçlarının sorumluluğunu alma.
- Farkında seçimler yapma
- Söylemlerinin ve davranışlarının sorumluluğunu alma.
5. TEMA – Yılsonu Değerlendirme
- Kendini objektif bir şekilde değerlendirme.
- Gelişmeye açık yönlerini fark etme.
- Öğrenme ve gelişmenin yaşam boyu devam ettiğine inanma.
Öğrenme Ortaklığı Programı, ilk kez Çocuklar İçin Önce Öğretmen Projesi kapsamında Aralık 2019 – Ekim 2020 tarihleri arasında toplam 62 katılımcıyla gerçekleşti.
İlk yılda, Köyceğiz’deki devlet okullarında birlikte çalışılan öğretmenler, BBOM Öğretmen Köyü Topluluğu Gönüllüleri ve BBOM Öğretmen Köyü 11. Nesil Başlangıç Programı katılımcıları davet edil.
Program 2. yılında, Mart 2021 – Ağustos 2021 tarihleri arasında tüm öğretmenlerimize açılarak 248 katılımcıyla uygulandı.
2021 – 2022 döneminde önceki yıllarda programı uygulamış öğretmenlerden bir odak grupla programın pilot uygulamalarına devam ettik. Bu dönemde program geliştirme çalışmaları devam ederken, gelecekte daha fazla öğretmenin yer alabilmesi için gerekli altyapı hazırlıkları sürdü ve bir aplikasyon geliştirme aşaması başlatıldı.
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın, WB&T for EmploYouth hibe programı kapsamında, 2022-23 döneminde, Öğrenme Ortaklığı Programı’nı ne eğitimde, ne istihdamda olan öğretmenler (NEET öğretmenler) için uyguladık. Daha önce Öğrenme Ortaklığı Programı’nı deneyimleyen ve Başka Bir Okul Mümkün Derneği Öğretmen Köyü Topluluğu’nda yer alan öğretmenler de bu program uygulaması sırasında, NEET öğretmenlere mentörlük yaptılar. Bu mentörlük sayesinde birlikte deneyimle, programın öğrenme hedefleri derinleşti. Ve nihayetinde programımız “Öğretmenlik Yolunda Öğrenme Ortaklığı” projesi ile henüz göreve başlamamış mezun öğretmenleri desteklemek üzere 148 katılımcısı ve 37 mentörüyle uygulandı.
Katılımcıların Deneyimleri
Başvuru
Başka Bir Okul Mümkün Derneği olarak, depremlerin ardından derin bir üzüntü içindeyiz. Tam da böyle bir zamanda, empati ile dinlemenin, duygu ve ihtiyaçları farkederek insanın kendisiyle ve diğer kişilerle bağlantı kurabilmesinin ve bu ihtiyaçları karşılayacak stratejiler bulabilmesinin insana iyi gelen bir yol olduğunu düşünüyoruz.
Ve öğretmenleri bu yolda desteklemeye Öğrenme Ortaklığı Programının hizmet edeceğine gönülden inanıyoruz.
Bu sebeple bu yıl Öğrenme Ortaklığı programını gelişen ihtiyaçları da gözeten eklemeler yaparak “Deprem Özel” olarak açıyoruz.
Programa katılım ücretsiz.
Programa başvurmak isteyenler bu bağlantıdaki duyuru ve açıklamaları okuyup ilgili formu doldurabilirler.
