Öğretmenler için Dayanışma Topluluğu: Deprem Sonrası “Salı Buluşmaları”
Dayanışma Topluluğu; Salı Buluşmaları

BBOM Öğretmen Köyü Topluluğu olarak, depremin getirdiği zorlukların ve acının içinde birbirimizin varlığında güç bulmak ve bir arada ilerleyebilmek adına bir destek programı hazırladık. 

Bu program, BBOM Öğretmen Köyü öğretmenlerine, BBOM Okullarında çalışan öğretmenlere, alanda çalışan STK’lardaki eğitmenlere, atölye yürütücülerine, Öğrenme Ortaklığı Programı katılımcılarına ve/ya Şiddetsiz İletişim eğitimi alan öğretmenlere açıktır. Katılım ücretsizdir ve öncesinde kayıt gerektirmez. 

Her hafta salı akşamı 21:00-23:00 arası zoom üzerinden online gerçekleştirilecek buluşmalar için bağlantı aşağıda yer alıyor. Her salı buluşması için içerikleri de aşağıda okuyabilirsiniz. 

İçinden geçtiğimiz dönemin zorluklarının ve acısının içinde birbirimizin varlığında güç bulmak ve bir arada destekleşmek adına, okullar açılmadan önce depremin üzerimizdeki etkileri anlamak ve anladığımız yerden çocuklar geldiğinde onların farklı travma tepkilerini tutabilmek adına sevgili Tolga’nın yardımıyla Klinik Psikolog Aytül Aslı Serpel’i bize destek olması için davet ettik. Bu webinarda odağımızda ilk önce “deprem sonrası bana ne oldu” bunu anlayabilmek, duygusal regülasyon yapmak ve ardından çocukların deprem ile ilgili verebileceği farklı tepkilerin neler olabileceğine bakmak olacak.

Geçtiğimiz hafta klinik psikolog Aytül Aslı Serpel ile ilk önce deprem sonrası bana ne oldu bunu anlayabilmek, duygusal  regülasyon yapmak ve ardından çocukların deprem ile ilgili verebileceği farklı tepkilerin neler olabileceğine baktık. Fark ediyoruz ki bu alan bizim kendimizi görmemiz, bir arada acıyı tutmamızı mümkün kılıyor. Bu bağlamda bu buluşmaları ihtiyacın canlılığını görerek bir süre daha devam etmesi için tutmak istiyoruz. Salı akşamı sevgili Sevgili Aytül tekrar bizimle birlikte olacak.

Deprem sonrasında ne yapabilirim, kendimi ve sınıfımdaki çocukları nasıl tutabilirim sorusunu o kadar çok birbirimize sorduk ki… Bu noktada bir arada durmak, topluluk olarak birbirine yaslanmanın, birbirinden destek almanın bizi güçlendirdiğini deneyimliyoruz. 

Tam da bu yerden her Salı 21.00-23.00 arası farklı uzmanlardan farklı temalarda kendimizi, birbirimizi, ilişkide olduğumuz meslektaşlarımızı ve çocukları desteklemek üzerine buluşmaya devam ediyoruz. Bu hafta Salı günü konuğumuz Başlangıç Programı eğitmenlerimizden olan psikolog Sevgili Tolga Erdoğan.

Dayanışma Topluluğu olarak, deprem sonrası öğretmen destek programı kapsamında 7 Mart Salı 21.00-23.00 “6 Parçalı Hikaye ve İçsel Kaynakların Güçlendirilmesi” temasında sevgili Tolga Erdoğan ile çalışacağız. BBOMÖK Başlangıç Programı kapsamında da yer alan bu tekniği kullanarak çocukların şu anki iç dünyalarını nasıl yorumlayabileceğimize ve destekleyebileceğime odaklanacağız. 

Şiddetsiz İletişim topluluğundan gönüllüler ile birlikte Vivet Alevi kolaylaştırıcılığında içinden geçtiğimiz bu zor süreçte kendimize ve çocuklara yoğun duyguların ifade edebileceği güvenli alanı oluşturmak için bir araya geliyoruz. Öğretmenler bu çember metodunu deneyimlerken sınıflarda çocuklarla birlikte uygulayabilecekleri bir yöntem olarak yanlarında götürebilirler.

14 Mart Salı günü 20.30-23.00 arasında yukarıdaki zoom bağlantısında görüşmek üzere…

Bu buluşmada Tolga Erdoğan ile beraber soru ve cevaplara yer ayıracağız.

21 Mart Salı günü 21.00-23.00 arasında yukarıdaki zoom bağlantısında görüşmek üzere…

 

Bu buluşmada, sevgili Canset Cemre Bagan ile birlikte öncelikle sinir sistemini ve sistemin farklı modlarını dinleyeceğiz. Kayıp, yas, travma, öfke ızdırap gibi zorlayıcı duygu ve deneyimlerin bedende yarattığı etkileri anlayıp; merkezimize yeniden ulaşmaya, duygu dünyamızı regüle etmeye yardımcı olacak teknikleri deneyimleyeceğiz.

Bedeni gevşeten hareketler ve pozisyonlar, nefes teknikleri, sesler ve frekansları öğreneceğiz.

Vagus sinirinden psoas kasına kadar bizleri hızla dengeye getirecek parçalarımızı tanırken kendimize bir bütün olarak bir adım daha yanaşacağız.

Uygulamaları olacak bu paylaşıma karılım öncesinde rahat kıyafetler giymeniz, yanınızda kağıt, kalem, su ve mendil bulundurmanız yeterli.

4 Nisan buluşmasında Dayanışma Topluluğu’na Fulya Kurter Musnitsky, Aylin Vartaryan ve Beliz Demircioğlu eşlik edecek.

Gerçekleştireceğimiz Dışavurumcu Sanatlar (EXA) temelli buluşmada, dışavurumcu sanat yaklaşımı temel alınarak, kaynaklarımızla bağ kurmayı, merkezlenmeyi, ifade kanallarımızı genişletmeyi hayal ediyoruz.

Birincisi; bireylerin sanatsal herhangi bir konuda uzmanlık ya da beceri sergilemeleri gerekmeden, duyarlılıklarını arttırarak, her bireyin estetik üretimine olanak vermek.

İkincisi; Arttırılmış olan duyarlılıkla farklı sanat mecraları üzerinden gerçekleştirilen geçişlerle çeşitli ifade kanalları bulmasına alan tutmak… Yorumlayıcı bir yerden değil, meraklı bir yerden ilerlemeyi ilke ediniyoruz.

Bu bululmada en temelimizdeki gücü, tüm yıpranma, darbe ve yorulmalara rağmen koruyucu olanlarla da temas edinebilmeyi umut ediyoruz.

 

Zor zamanlarda düşüncelerin girdabından çıkmak için bedenlerimizdeki hisler bir yol olabilir mi?
5 duyumuz aracılığıyla sinir sistemlerimizi nasıl regüle edebiliriz? 

Basit ama bir o kadar etkili yönlemleri beraber deneyimlemek için 11 Nisan Salı saat 21.00’de Ayzen Atalay ile yukarıdaki bağlantıda buluşuyoruz.

Facebook
Twitter