Bölüm 1
Isaac Graves: Toplum kavramı size neyi ifade ediyor ?
Yaacov Hecht: Toplum benim güven içerisinde bir yolda ilerlememi sağlayan bir yer değil bana cesaret veren yerdir. Toplum içinde yaşamak, bilinmeyen ve güvensiz alanlara girilse dahi birilerinin gelip sizi destekleyeceğini bilmektir. Toplum, başarısız olsam bile gelip bana güç verecek birilerinin olmasıdır. Kısacası, her durumda sizi güzen altında tutacak bir ortamdır.
IG: Hayatınızda toplumun rolü yeri nedir?
YH: Benim hayatımda toplum üç bölümdür, birincisi birlikte yaşadığım insanlar, diğeri birlikte çalıştığım insanlar ve arkadaşlarım.
IG: Toplumda en anlamlı bulduğun şey nedir ?
YH: Farklılık güzeldir- aynı olmaya çalışmazsın ve en iyi kimin olduğunu görmek için yarışmazsın ve herkese farklı olması için fırsat verirsin. Farklı olabilirsin. Farklı düşünebilirsin. Farklı davranabilirsin ve biz seni destekleriz.
IG: Toplumda eksik olan şey nedir ?
YH: Öğrenmeyi çok severim. Birlikte öğrenerek diğerleriyle çok daha yakın olursunuz. Kendi toplumumda insanlar çoğu zaman öğretmen olmamı istemişlerdir ve ben öğrenmeyi öğretmekten daha çok istemişimdir. Çok fazla şey öğreniyorum fakat toplumumdaki insanlarla öğrenmeyi istiyorum. Bilinmeyene dokunmayı seviyorum.
IG: Sizin için ideal toplum nedir ?
YH: Sadece farklılıklardaki güzellikleri görmek değildir. Benim için önemli olan öncelikle zayıf ve güçsüz olanlara karşı koruyucu olmak üzere, toplumdaki her kesitten insanlara her koşul altında değer vermek ve ilgilenmektir. Toplumlar sıkıntılı zamanlarında önce zayıf ve güçsüz insanlardan uzaklaşırlar. Bu nedenle önemli olan zor zamanlarda zayıf ve bakacak kimsesi olmayan insanlara destek vermektir.
Bizi geçmişe değil geleceğe hazırlayan bir eğitim sistemi kurmak istiyorum.
—Yaacov Hecht
Bölüm 2
IG: Demokratik eğitim sizin için ne anlam ifade ediyor?
YH: Demokratik eğitim, demokrasi diye anılan büyük yapbozun kayıp bir parçasıdır. Bence kültürümüz son 100- 200 yıldır önemli ölçüde değişmiştir ve biz çok daha fazla demokratikleştik. Düşündüğüm şey ise bir değişim yapmamız gerekiyor ve değişim kendiliğinden olmaz. Bu fikirleri savunan bir eğitim sistemini hazırlayan demokratik kültürümüzü görmeyi gerçekten istiyorum. Düşünmemiz lazım, “Evet, bizi geçmiş için değil gelecek için hazırlayan bir eğitim sistemi kurmak istiyorum.
IG: Eğitimin hayatınızdaki yeri nedir?
YH: Kendimi her gün eğitmeyi severim. Bence her bir gün bana, çevremdeki insanlara ve yeni bilgilerime neler olduğunu yansıtır. İnsanlar, bilgi ve fikir eğitimimin birer parçasıdır ve ben benimle çalışan insanlarla ve çocuklarımla çok yakın arkadaşımdır.
IG: Eğitim çalışmalarınızda en anlamlı bulduğunuz şey nedir ?
YH: Benim için eğitim ve yaşam aynı şeydir, en anlamlı bölüm ise nerede olduğumuz, nereden geldiğimiz, nereye gittiğimiz ve ya ne yapmamız gerekiyor olduğunu bilmediğimiz dünyayı anlamaktır.Hayatımdaki temel konu bu soruların cevabını bulmaya çalışmaktır. Bu hepsinin doğru cevabını bulacağım demek değil. Bence, eğer tanrı var ise sadece o doğru cevapları bulabilir. Tüm hayatım boyunca yaptığım gibi ben şu anda bana uygun gelen cevapları bulabilirim.
IG: Eğitimde eksik olan nedir?
YH: Bunun için bakılacak en güzel yer Finlandiya’dır. Toplumun öğretmene olan güveni inanılmaz. Öğretmen kendi halkında güven olduğunu hissettiği zaman bir çok şeyi yapacak güce sahip olur ve o da çocuklara güvenebilir. Sanırım bu öğretmende desteklenmesi gereken bir nokta. Demokratik eğitimde çocukların özgürlüğünden bahsederken, ilk önce öğretmenleri özgür bırakma fikrini savunuruz ve inandıklarını okulda yapması için onlara özgürlük veririz. Temel fikir öğretmen olarak adlandıran mahkumları özgür bırakmaktır.
IG: Toplum ve eğitim arasındaki ilişki hakkında insanlar neler bilmelidir ?
YH: Sanırım, aynı. Bence eskiden her şey ayrıydı ve toplum, okul farklı alanlardı. Biz şu anda her şeyin birbiri ile bağlantılı olduğu bir yerde yaşıyoruz ve iş yerinin, okulun ve tiyatronun ne olduğunu söyleyemezsiniz. Her şey birbiriyle bağlantılı ve bu benim için çok büyüleyici.Kaynak: http://www.isaacgraves.com/interviewseries-yaacovhecht/
Türkçeleştiren: Esma Çınar
Düzelten: Turgay Şengüler